Markradar även kallad Georadar används i många olika sammanhang för att erhålla information om förhållanden under markytan. Vid förläggning av olika typer av ledningar är det väsentligt att erhålla information både om markförhållanden, djup till berg, förekomst av block, schaktbarhet samt lägen för redan existerande ledningar och kablar.
Att schakta utan att kontrollera var ledningarna finns kan bli extremt kostsamt för entreprenören, med hjälp av markradarn kan man lokalisera ledningarna innan schakt.
Datan från markradarn sparas och kan redovisas som Cad-fil eller google earth.
Vid rätt användning är markradarn mycket kostnadseffektiv.
En markradar kan liknas vid ett ekolod, då enda skillnaden är att ett ekolod används under vattenytan och en markradar används ovan mark.
Väg eller förvaltning
Markradarn är användbar när man till exempel ska se tjockleken på en asfalterad väg eller när man ska leta efter ledningar i marken.
Betongkonstruktioner
Georadar kan till exempel användas på betong för lokalisering av armeringsstänger, stålbalkar, håligheter, sprickor, rör och ingjutningsdetaljer.
Geologi
Med Markradar kan man lokalisera berggrund eller grundvatten nivån.
Att se tjockleken på ett istäcke och vad som finns under istäcket är också något som georadarn kan hjälpa till med.
Arkeologin
En markradar kan också användas inom arkeologin där man söker efter gamla föremål, till exempel lämningar efter byggnader eller gravar.
Ett bra exempel när man inom arkeologin använder georadar är på Birka. Den gamla vikingatida ön som anses vara den första staden i svensk i historia var bebodd av ca 1000 personer. Alla dessa personer bodde i små trähus, dessa trähus förmultnade i samband med att Birka blev övergivet. Då kan man nu med hjälp av en markradar veta hur husen låg, och veta exakt var man ska gräva för att hitta fynd.
Kontakta oss för alla typer av mätningar, vi har den branschvana och erfarenhet som krävs inom området.
Mer om våra tjänster
Läs våran broschyr Klicka här!